29-11-10

Boek 'Wit Bloed, Kwaad Bloed'

Boek: Wit bloed, kwaad bloed.
Alles over diagnose, behandeling en gevolgen van leukemie

Wie met een van de vele soorten leukemie te maken krijgt en op zoek gaat naar informatie via het internet, wordt bedolven onder 225.000 verwijzingen. Veel van die informatie is onbegrijpelijk. Daarnaast is het ondoenlijk voor een patiënt of voor zijn naasten om te controleren welke informatie betrouwbaar is. Daarom heeft de Stichting Leukemie.nl oud-Vrij Nederlandjournalist en auteur Jeroen Terlingen gevraagd een handboek over leukemie te schrijven, zoals hij dat ook heeft gedaan over lymfklierkanker. Terlingen - als ex-patiënt goed thuis op het gebied van de hematologie – beschrijft vanaf de allereerste symptomen tot en met de gevolgen van de behandeling op lange termijn wat patiënten met leukemie en de mensen in hun omgeving moeten weten om te overleven of een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te handhaven.
De meest vooraanstaande hematologen in Nederland werkten aan dit boek mee en bevelen het aan. Ook komen veel mensen aan het woord die uit eigen ervaring weten wat het is om met leukemie geconfronteerd te worden.

Het boek "Wit bloed, kwaad bloed" is eind november  verschenen. Het boek telt ca. 160 pagina’s en kost € 16,50. U kunt het boek  bestellen bij Stichting Leukemie.nl. Maak het bedrag (of een veelvoud hiervan bij meerdere boeken) over op rek.nr. 65 69 32 945 Stichting Leukemie.nl te Amersfoort. Vermeld: ... x  boek Wit Bloed, Kwaad Bloed én uw naam en adres. Wij zenden u het boek/de boeken toe.  

Wit Bloed, Zwart Bloed.jpg

19:03 Gepost door Sanguinfonds in Boeken, In de kijker | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-03-10

Boek 'Tobias de leukemieman' (2009)

.

Auteur: Eva De Wit

Nederlands - Paperback

159 pagina's | Halewijck Van Uitgever | november 2009

 

Tobias de leukemieman

 

Beschrijving

En toch glimlacht hij. Ondanks de teleurstelling glimlacht hij minzaam. Nauwelijks twaalf levensjaren jong slaagt hij er telkens in grootser te zijn dan wij. Hij glimlacht en ik ben hem mateloos dankbaar voor zoveel vergevingsgezindheid.
'Pas op,' zegt de moeder, 'je zal ons deze zomer nog vaak zien. Je geraakt van ons niet meer af.' En ik lach om zoveel schoonheid en toekomst.
Precies elf dagen later is hij dood.
Eva De Wit is vrijwilligster op de kinderafdeling in ziekenhuis Gasthuisberg te Leuven. Ze begeleidt er Tobias, een jongen van twaalf die leukemie heeft en uiteindelijk zal overlijden. In Tobias, de leukemieman schrijft ze hem opnieuw tot leven en gaat ze op zoek naar zijn spoor, in zichzelf en in wie hem omringde. Zo ontvouwt zich ook het verhaal van de ouders, van het vriendinnetje, van de arts... Het afscheid is wat hen op unieke wijze verbindt.
Tobias, de leukemieman is een ontmoeting met het sterke en het kwetsbare in de mens, met de broosheid der dingen, met dat wat ons overstijgt en dat wat ons samenhoudt; aangrijpend, ontroerend, zoals wij mensen zijn. Het boek raakt door de heldere kijk die het op het leven biedt en door de warme personages. Eva De Wit trekt het verhaal open tot iets universelers dan alleen het verhaal van dat ene jongetje.

20:03 Gepost door Sanguinfonds in Boeken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Boek 'Kaj' (2009)

.

Dagboek van een vader die afscheid neemt van zijn zoon

Auteur: Juni Daalmans

Nederlands - Hardcover

303 pagina's | De Boekerij | oktober 2009

Beschrijving

Als bij Kaj in korte tijd opnieuw leukemie wordt vastgesteld, zet zijn arts de mogelijkheden op een rij: een zware behandeling met amper perspectief, of naar huis met levensrekkende medicatie. Kaj weet meteen wat hij wil: spullen inpakken en nog even 'gewoon' doen. Met de boodschap 'nog drie weken tot drie maanden' begint hij aan zijn laatste dagen. Zijn vader, Juni Daalmans, houdt gedurende deze tijd een dagboek bij. Het is een ontroerend document van een intense tijd, waarin hij ziet hoe zijn zoon nog alles uit het leven perst wat erin zit: 'chillen', agentje pesten, een coffeeshop openen… Juni's dagboek is niet alleen een ode aan vriendschap als belangrijkste medicijn, bovenal is het een menselijke wirwar van gedachten, overpeinzingen en levensfi losofie, van hoop en wanhoop en de uiteindelijke acceptatie van een zachte dood. Juni's laatste wens was een afscheidsbrief, maar Kaj was alleen nog maar bezig met leven en daarin was geen plaats voor een vaarwel.
.
Een prachtig boek over leven
Aan het begin van het boek besluit Kaj dat hij niet meer behandeld wil worden tegen de leukemie. En dat is typerend voor de jongen die Kaj is. Kaj wil namelijk niet leven met de dood, maar leven en lol maken met zijn vrienden. Want Kaj is 18 jaar en dat is wat jongens van 18 willen.
Dat is voor mij als volwassen lezer confronterend. Ik ben heel benieuwd naar wat er in Kaj omgaat. Maar net als Juni, zijn vader, moet ik het doen met wat Kaj aan antwoorden wil geven, en dat is helaas niet zo veel.
Het boek gaat daarmee indringend over loslaten en over hoop. Wat Juni daarover schrijft maakt dat je alleen maar respect voor hem kan hebben. Voor de bijzondere vader die hij is, en voor de opdracht aan zichzelf heeft om te vertellen wat hij doorgemaakt heeft, ook al is dat van nature voor hem lastig.
Het boek is ook filosofisch, over idealen bijvoorbeeld:
“Idealen moeten op hun weg naar realisatie ook gevoed worden. Deze voeding bestaat uit passie. Passie komt uit het hart……
En dan is er die andere mooie vrucht, de zingeving. Dit is het besef dat het leven goed en waardevol is. Terugkijkend is een leven vol zingeving het belangrijkste ingrediënt van een geruste dood. Zingeving voegt iets toe, het maakt het leven zoals het bedoeld is.”
En zo vertelt Juni over alle gebeurtenissen, gedachten en gevoelens in die laatste drie maanden van Kaj’s leven. En door Juni’s ogen zien we ook Kaj’s moeder en broers Jop en verdere familie en vrienden. En vooral zien we Kaj, als jonge jongen in de bloei van zijn leven.
Ik hoop dat nog vele mensen mét mij door dit prachtige boek geraakt mogen worden. En dat het voor velen ook een steun kan zijn door de bijzondere inzichten die het boek biedt op de dood maar vooral ook op het leven.
- 15 december 2009, Amersfoort

19:50 Gepost door Sanguinfonds in Boeken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende