07-03-10

Boek 'Kaj' (2009)

.

Dagboek van een vader die afscheid neemt van zijn zoon

Auteur: Juni Daalmans

Nederlands - Hardcover

303 pagina's | De Boekerij | oktober 2009

Beschrijving

Als bij Kaj in korte tijd opnieuw leukemie wordt vastgesteld, zet zijn arts de mogelijkheden op een rij: een zware behandeling met amper perspectief, of naar huis met levensrekkende medicatie. Kaj weet meteen wat hij wil: spullen inpakken en nog even 'gewoon' doen. Met de boodschap 'nog drie weken tot drie maanden' begint hij aan zijn laatste dagen. Zijn vader, Juni Daalmans, houdt gedurende deze tijd een dagboek bij. Het is een ontroerend document van een intense tijd, waarin hij ziet hoe zijn zoon nog alles uit het leven perst wat erin zit: 'chillen', agentje pesten, een coffeeshop openen… Juni's dagboek is niet alleen een ode aan vriendschap als belangrijkste medicijn, bovenal is het een menselijke wirwar van gedachten, overpeinzingen en levensfi losofie, van hoop en wanhoop en de uiteindelijke acceptatie van een zachte dood. Juni's laatste wens was een afscheidsbrief, maar Kaj was alleen nog maar bezig met leven en daarin was geen plaats voor een vaarwel.
.
Een prachtig boek over leven
Aan het begin van het boek besluit Kaj dat hij niet meer behandeld wil worden tegen de leukemie. En dat is typerend voor de jongen die Kaj is. Kaj wil namelijk niet leven met de dood, maar leven en lol maken met zijn vrienden. Want Kaj is 18 jaar en dat is wat jongens van 18 willen.
Dat is voor mij als volwassen lezer confronterend. Ik ben heel benieuwd naar wat er in Kaj omgaat. Maar net als Juni, zijn vader, moet ik het doen met wat Kaj aan antwoorden wil geven, en dat is helaas niet zo veel.
Het boek gaat daarmee indringend over loslaten en over hoop. Wat Juni daarover schrijft maakt dat je alleen maar respect voor hem kan hebben. Voor de bijzondere vader die hij is, en voor de opdracht aan zichzelf heeft om te vertellen wat hij doorgemaakt heeft, ook al is dat van nature voor hem lastig.
Het boek is ook filosofisch, over idealen bijvoorbeeld:
“Idealen moeten op hun weg naar realisatie ook gevoed worden. Deze voeding bestaat uit passie. Passie komt uit het hart……
En dan is er die andere mooie vrucht, de zingeving. Dit is het besef dat het leven goed en waardevol is. Terugkijkend is een leven vol zingeving het belangrijkste ingrediënt van een geruste dood. Zingeving voegt iets toe, het maakt het leven zoals het bedoeld is.”
En zo vertelt Juni over alle gebeurtenissen, gedachten en gevoelens in die laatste drie maanden van Kaj’s leven. En door Juni’s ogen zien we ook Kaj’s moeder en broers Jop en verdere familie en vrienden. En vooral zien we Kaj, als jonge jongen in de bloei van zijn leven.
Ik hoop dat nog vele mensen mét mij door dit prachtige boek geraakt mogen worden. En dat het voor velen ook een steun kan zijn door de bijzondere inzichten die het boek biedt op de dood maar vooral ook op het leven.
- 15 december 2009, Amersfoort

19:50 Gepost door Sanguinfonds in Boeken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.