11-09-09

Nieuwsbrief Kanker in Beeld

Nieuwsbrief Kanker in Beeld -
manifestatiespecial

 


De manifestatie is geopend!


Vanaf vandaag is de manifestatie Kanker in Beeld, in de Grote Kerk van Den Haag, geopend voor het publiek. Tot en met donderdag 1 oktober zijn hier beeldende werken te zien door mensen die met kanker geconfronteerd zijn. Daarnaast zijn er optredens en lunchlezingen en is er op 17 september een symposium voor professionals. Wekelijks laten wij u via deze nieuwsbrief weten wat er op het programma staat.

Lunchlezingen

Elke werkdag gedurende de manifestatie verzorgt een prominente spreker een lunchlezing inclusief een persoonlijke rondleiding over de tentoonstelling.

Tijd: 12.30 - 13.30 uur
Plaats: Grote Kerk, Den Haag
Toegang: gratis
Lunch: Voor € 9,25 staat er een bijzondere biologische lunchbag voor u klaar, inclusief vers vruchtensapje. Reserveert u de lunch s.v.p. uiterlijk twee dagen van tevoren via www.p-4.nl.

Komende week op het programma:

Woensdag 16 september
Kanker en creativiteit in internationaal perspectief
drs. Cora Honing, KWF Kankerbestrijding

Vrijdag 18 september
Het Concertgebouw in 2020
De spreker gaat in op de huidige trends en ontwikkelingen en de wijze waarop men in het Concertgebouw vorm geeft aan de uitvoeringspraktijk.
mr. Simon Reinink, directeur Concertgebouw Amsterdam

Symposium 'Kanker en Creativiteit' op 17 september

Op donderdag 17 september 2009 organiseert Stichting Kanker in Beeld in samenwerking met stichting Care for Cancer het symposium: 'Kanker en creativiteit. Mogelijkheden tot zelfmanagement voor mensen geconfronteerd met kanker.' Medici, vaktherapeuten, wetenschappers en ervaringsdeskundigen geven inzicht in de manier waarop men creatieve expressie kan inzetten bij het omgaan met kanker.

Met lezingen door o.a. hoogleraar gezondheidspsychologie Prof. dr. Harry van de Wiel, chirurg prof. dr. Casper van Eijck en Margot Remie, coördinator Nationaal Programma Kankerbestrijding. Het symposium wordt geopend door speciale gast Teuntje Klinkenberg.

Het volledige programma vindt u op onze website. U kunt zich hier ook inschrijven.

Tijd: donderdag 17 september, 10.00-17.00 uur
Locatie: Grote Kerk, Den Haag
Kosten: € 150 voor instellingen, € 75 voor particulieren
Doelgroep: professionals die met kankerpatiënten en hun naasten te maken hebben
Accreditatie: voor diverse beroepsgroepen is accreditatie toegekend. Kijk voor een actueel overzicht op de website.

Zondagmiddag 20 september: open podium

Noteer nu alvast in uw agenda: volgende week zondag, 20 september, presenteert Kanker in Beeld het eerste open podium van deze manifestatie. U ziet hier zang, dans, voordrachten en performances door mensen die met kanker geconfronteerd zijn. Over hun ziekte, hun leven, hun emoties. Soms met humor, soms ontroering, soms met een lach. Maar altijd recht uit het hart. Met onder andere optredens door koren uit het korennetwerk 'Zingen voor je Leven', een uitvoering door altvioliste Mieke Honing en een voordracht door Marijke van Meel uit het boek 'Je hebt kanker, maar je bent het niet.'

Kijk voor het volledige programma op de website

Let op: sluiting expositie tijdens Prinsjesdag en symposium

  • Op maandag 14 en dinsdag 15 september is de expositie gesloten in verband met Prinsjesdag.
  • Op donderdag 17 september is het symposium uitsluitend toegankelijk voor symposiumbezoekers.

Terublik op de opening

Gisteren vond de officiële opening van de manifestatie plaats, voor deelnemers en genodigden. Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, leidde de middag in met een videoboodschap: "Dit onderwerp gaat me aan het hart. Door middel van creatieve expressie kunnen mensen de emoties rondom hun ziekte vaak verrassend goed verwerken. Ze putten hier kracht, steun en troost uit. Het is daarom belangrijk dat artsen, specialisten en alle andere hulpverleners in de oncologie weten wat creatieve expressie voor mensen kan doen."

Het effect van expressie werd bijna tastbaar tijdens het optreden door het korennetwerk 'Zingen voor je Leven'. De 120 individuele stemmen, ieder met hun eigen verhaal, vormden zich samen tot één krachtige melodie, die de hele kerk vulde. Niet alleen indrukwekkend door het geluid, maar ook door teksten als: 'this little light of mine, l'm gonna let it shine', die goed weergeven waar het voor de deelnemers om gaat.

De Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, Jan Franssen, opende de manifestatie officieel: "Kanker is een ziekte die afbreekt. Maar de scheppende kracht die uit deze werken spreekt is fenomenaal. Ik hoop dat een groot publiek naar deze Grote Kerk zal komen om van de tentoonstelling, de optredens en de lezingen te genieten."

De ruim 500 aanwezigen bezochten hierna de expositie. De eerste reacties van bezoekers: "indrukwekkend", "de verhalen achter de werken geven het werk een extra lading", "de emotie spat van het doek", "Ik kom zeker nog een keer terug om rustig te kijken".

Notitie voor de pers: het volledige persbericht en beeld zijn opvraagbaar via Paula Vos, p.vos@kankerinbeeld.nl of 06-2300 4402.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op 18 september.

 

 


 

 

18:51 Gepost door Sanguinfonds in Kunst | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.