14-03-09

Dag van 'Kom op tegen Kanker'

           

De dag van de Kom op tegen Kanker-show

Activiteiten voor vrijdag 13 maart 

 

Gisteren bereikte de tweejaarlijkse Kom op tegen Kanker-campagne een voorlopig hoogtepunt met de grote Kom op tegen Kanker-show op Eén.

 

De VRT-netten besteedden een hele dag extra aandacht aan de campagne.

 

De dag begon vroeg met De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow op MNM. Vanaf zes uur ‘s ochtends maakte Peter Van de Veire radio met Koen, Evelien en Jamal, drie jonge kankerpatiënten die ondanks hun ziekte bijzonder positief en humoristisch in het leven staan. De 28-jarige Koen kreeg in april 2007 te horen dat hij lymfeklierkanker had: “Als mensen een sigaret in mijn buurt opsteken en ze vragen: “stoort het?”, dan zeg ik altijd: “nee hoor, doe maar, ik heb toch al kanker”.

 

De Madammen van Radio 2 praatten vrijdagochtend met Dierik, een vader die vijftien jaar geleden zijn dochter verloor aan kanker. Annelies was amper vier jaar oud toen de dokters een hersentumor ontdekten. Het eerste symptoom was pijn, maar zodra die weggenomen was, stelde de kleine Annelies geen vragen meer. Alleen een spiegel kon ze niet meer verdragen. Door de medicatie was ze immers veel zwaarder geworden.

 

Daarna heeft Annelies nog anderhalf jaar voor haar leven gevochten. Uiteindelijk heeft ze de strijd verloren. De laatste vijf maanden hebben haar ouders haar thuis verzorgd met de palliatieve hulp van het UZ Gent en ‘Koester’. Er is één nummer, Le Cygne van Camille Saint-Saëns, waar vader Dierik vijftien jaar na datum nog steeds tranen van in de ogen krijgt. De angst verdwijnt nooit, ook al omdat zijn vrouw enkele jaren geleden ook getroffen werd door kanker.

 

Radio 2-madam Anja Daems trok in de loop van de dag nog een laatste keer door het land om alle spaarpotten leeg te maken voor Kom op tegen Kanker.

 

’s Middags praatte Stories op Radio 1 opnieuw met Sylvie. Sylvie is twaalf en kreeg vorig jaar te horen dat ze lijdt aan het Hodgkinlymfoom. Ze heeft een zwakke weerstand, maar laat het niet aan haar hart komen. Ze probeert haar leven zo veel mogelijk in eigen handen te nemen. Heel geregeld komt een leraar thuis rekenen en taal aanleren. En af en toe komt een vriendinnetje langs.

 

Sam De Bruyn, die elke weekdag te horen is naast Siska Schoeters in Zet 'm op Siska op Studio Brussel, draaide vrijdag voor de laatste dag mee op de kinderkankerafdeling van een ziekenhuis. Hij heeft de verpleegkundigen en verzorgenden een hele week bij hun dagtaak gevolgd om aan den lijve te ondervinden welke impact kanker heeft op kinderen en hun dokters en verplegers. Sam deelde zijn ervaringen iets over zeven met de luisteraars van Studio Brussel en bracht ook verslag uit op stubru.be.

 

In de Ann & Daveshow op MNM konden luisteraars nog tot 18.00 u. geld bieden voor een telefoongesprek met wielerlegende Eddy Merckx. De opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker.

 

De rode loper bracht vanaf 18.10 u. verslag uit van de voorbereidingen van de ‘Spice Girls’ van Eén. Sabine Hagedoren, Saartje Vandendriessche, Vanya Wellens, Yasmine en Geena Lisa werkten immers aan een speciale act voor de Kom op tegen Kanker-show. Om zo veel mogelijk kijkers over de streep te trekken om Kom op tegen Kanker te steunen, kropen ze in de huid van de Spice Girls.

 

’s Avonds was er de grote Kom op tegen Kanker-show op Eén met Evy Gruyaert, Marcel Vanthilt en heel wat andere mensen met het hart op de juiste plaats. Evy gidste de kijkers door de show vol reportages, getuigenissen en liveoptredens en kreeg daarvoor de hulp van Martine Tanghe, Kobe Ilsen, Phara de Aguirre, Lieven Van Gils, Ilse Van Hoecke, Cathérine Vandoorne, Anja Daems, Cathérine Van Eylen, Tom Coninx, Thomas Vanderveken, Katja Retsin, Peter Van de Veire en Ann Van Elsen.

 

Professor Yves Benoit vertelde de kijkers waarom er dringend geld nodig is voor meer klinisch onderzoek naar de behandeling van kinderkanker en Marcel Vanthilt hield in het KBC-gebouw de teller van de inzamelingsactie nauwlettend in de gaten.

 

In de show werden reportages over kinderen met kanker afgewisseld met optredens van Natalia, Free Souffriau, Regi feat. Nicole en Hugo, Hadise en Novastar. Vijf Eén-gezichten brachten bovendien een speciale Spice Girls-act en het hele gebeuren werd afgesloten met het campagnelied Ik wil jou niet kwijt, gezongen door BV’s en hun kinderen.

 

 

 

 

Voor meer informatie:

Björn Verdoodt, tel. 02 741 58 95

Lesley Hernalsteen, tel. 02 741 58 45

 

VRT Communicatie - Kamer 9L48, 1043 Brussel - tel. 02-741 35 66 - e-mail: pers@vrt.be  

00:08 Gepost door Sanguinfonds in In de kijker | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.