27-11-08

Belangrijke Tips voor ouders (Federatie Palliatieve hulpverlening Vlaanderen)

Kinderen en jongeren betrekken bij palliatieve zorg. “Niet te jong voor verlies”.

Tips voor de ouders

1)Luister naar je kinderen. Ook al kan je niet al hun vragen beantwoorden, het is belangrijk dat zij de ruimte krijgen om hun gevoelens, angsten, verdriet, enz. te uiten. Emoties opkroppen is nergens goed voor. Door naar hen te luisteren, bied je de mogelijkheid van openheid aan en vermijd je dat onderwerpen zoals ziekte, dood en afscheid nemen in de taboesfeer belanden.

2)Deel je verdriet. Verdriet hoort bij het leven. Het is dus goed om ook verdrietige momenten met je kind te delen. Hen leed besparen kan je niet maar door het samen te dragen, maakt het voor iedereen lichter. Dring nooit een gesprek op maar blijf wel over deze gevoelens praten. Stop niet onmiddellijk na één poging. Wat vandaag niet lukt, lukt morgen misschien wel.

3)Antwoord altijd eerlijk. Een kind vraagt honderduit. Antwoord zo open mogelijk op zijn vragen en altijd eerlijk. Ken je zelf het antwoord niet? Vraag dan hoe het kind erover denkt. Zo weet je meteen hoe die dingen in zijn fantasiewereld leven. Hierop kan je inspelen en verkeerd begrepen dingen rechtzetten. Maar je mag als ouder toegeven dat je op sommige vragen zelf ook geen antwoord hebt. Geef het kind in elk geval aan dat het met zijn vragen op elk ogenblik bij jou terecht kan.

4)Vertel in beelden. Een kind houdt van informatie in heldere beelden Het beleeft een ziekenhuis vaak als een vreemde, wondere wereld. Vooraf duidelijk vertellen hoe die eruit ziet helpt vaak. Waar al die slangetjes voor dienen. Hoe anders de zieke eruit zal zien en komt je even niet uit je woorden? Teken het dan.

5)Spreek de taal van het kind. Spreek je met je kind of jongere over verdriet? Gebruik dan zoveel mogelijk zijn woorden en begrippen. Stem je gesprek af op zijn leefwereld, rijpheid, denkwereld, bevattingsvermogen en tempo. Overlaad het kind ook niet met teveel informatie ineens. Kinderen geven vaak aan wanneer het genoeg is geweest, probeer rekening te houden met die signalen.

6)Verbloem de zaken niet. Uitdrukkingen als “mama slaapt nu voor altijd”, of “opa is op een verre reis” gebruikt je het best niet. Troost het kind ook niet met “God heeft je broertje bij zich genomen omdat hij zo lief was”. Een kind kan deze uitspraken letterlijk opvatten. Hierdoor raakt hij in de war. Hij vraagt zich misschien af wanneer opa terugkomt. Of hij wordt wel bang om zelf te gaan slapen. En als God ‘lieve’ kinderen bij zich roept, wil hij juist heel erg stout zijn om ook niet geroepen te worden.

7)Stel het kind gerust. Verzeker je kind dat er altijd voor hem gezorgd zal worden, wat er ook gebeurd en hoe moeilijk je het zelf soms ook hebt. Ouders moeten niet perfect maar wel eerlijk en beschikbaar naar hun kinderen zijn.

8)Zorg voor stabiliteit. Let erop dat niet alle gewoonten en routines uit het gezinsleven wegvallen. Vaste afspraken, kleine rituelen, een stukje gewoon leven dat doorloopt, geven kinderen een gevoel van veiligheid.

9)Betrek het kind actief. Hou je kind niet afzijdig van het afscheid nemen. Stimuleer zijn creativiteit. Laat het iets knutselen of tekenen voor de zieke. Zo krijg hij een uitlaatklep voor zijn gevoelens en emoties. Bovendien voelt het zich meer gewaardeerd en betrokken bij de zieke.

10)Informeer de omgeving van het kind. De leerkracht op de hoogte brengen van de situatie kan problemen vermijden op school. Hij/zij kan dan immers duiden waarom een kind bijvoorbeeld meer aandacht vraagt, zich minder inzet, gemakkelijker ruzie maakt of zich liever terugtrekt…

11)Zorg voor jezelf. Vergeet niet voor jezelf te zorgen. Zoek steun bij goede vrienden of familieleden en zoek uit waar je energie uit haalt. Dat kan een goed gesprek zijn maar evengoed meer aan een gezellig samenzijn of aan een stevige wandeling.

 

Bron: Informatiekaart voor ouders/ Uitgegeven en gemaakt door de Federatie Palliatieve Hulpverlening Antwerpen. Meer informatie is ook te vinden via hun website:

www.palliatief.be

De teksten zijn hier en daar in lichte mate aangepast om het vlotter leesbaar te maken.(Ann)

19:48 Gepost door Ann in Jongeren | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.