01-06-08

Logo Hematologie Antwerpen

Dit is het logo van onze dienst Hematologie.

 hema3.2

De kleine rode stamcellen lijken erg fragiel, maar zijn aan de vernietiging van de blauwe kankercellen begonnen, vastberaden om te slagen...

Zoals Brabo het opnam tegen de reus Goliath.

Het werd gemaakt door de Antwerpse kunstenaar Dries Magits (°1984) in 2007.

17:18 Gepost door Sanguinfonds in In de kijker | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Sociaal Fonds Hematologie UZA

Het Sanguinfonds UZA werd in 2002 opgericht als antwoord op de toenemende psychosociale noden van patiënten met bloed- en lymfeklierkanker, tijdens en na hun behandeling. Wat ooit begon met giften van (ex)patiënten, hun familie en vrienden, is nu uitgegroeid tot een daadwerkelijk sociaal fonds op de dienst hematologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Tijdens een zware therapeutische behandeling en/of stamceltransplantatie zijn sociale contacten vaak schaars en moeizaam. Het is dan voor patiënten onontbeerlijk om in contact te blijven met familie en vrienden. Om de periodes van lange intensieve behandelingen draaglijker te maken en het sociaal isolement enigszins te beperken, is het voor patiënten vaak onontbeerlijk om via het internet te kunnen ‘chatten’ of via ‘skype’ te communiceren. Maar ook DVD’s of spelletjesconsoles kunnen voor de nodige afleiding en verstrooiing zorgen tijdens moeilijke momenten.

Internetten, thuis en in het UZA

 

“Tijdens mijn behandeling was ik zeer tevreden met de geboden hulp en opvang in het ziekenhuis. Maar na afloop van de chemokuur wordt een patiënt toch alleen gelaten. Er is nog een lange herstelperiode nodig, voordat men terug goed kan functioneren en daarover is weinig informatie te vinden. Misschien kunnen patiënten via de huidige internetmogelijkheden informatie centraliseren. Die gevonden en onderzochte gegevens kunnen dan in een databank worden verzameld, zodat ze toekomstgericht voor alle patiënten van nut kunnen zijn. Sommige neveneffecten van de chemokuur kunnen met preventieve middelen worden verzacht, en juist daar wordt weinig informatie over gegeven (misschien is er geen?). Ook hier kunnen patiënten, volgens hun eigen interesse, opzoekwerk verrichten op het internet vanuit hun bed. Naar mijn mening is het internet zeker een ondersteunend medium dat de situatie van de patiënt enorm kan verbeteren zoals bij opzoeking, bemiddeling, onderzoek, therapie en ontspanning.” Getuigenis van Anita, 35-jarige patiënte.

Het Sanguinfonds UZA ondersteunt financieel ook projecten buiten het ziekenhuis zoals de jongvolwassenvakantie (‘JOVO’) van de Vlaamse Liga tegen Kanker.

Toekomst?

We streven ernaar om in de toekomst meer psychologische opvang en een sterker begeleidingsnetwerk aan onze patiënten, hun gezin en de nabestaanden van overleden patiënten te kunnen aanbieden. Deze individuele aanpak is broodnodig en kan het behandelingsproces ondersteunen en verzachten.

Helpt u mee?

Particulieren, instellingen en organisaties kunnen ons steunen met acties voor fondsenwerving.

 

Hiervoor kunt u ons contacteren op het telefoonnummer 03 821 37 79 of via ons e-mailadres hematologie@UZA.be

Wenst u donateur te worden?
Stort dan een bijdrage op rekening: 001-0893155-55 met de mededeling 21HMT04

10:00 Gepost door Sanguinfonds in Psychosociaal | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |